רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה

המחלה, כך קוראים לה אנשים רבים בשל העובדה שזו אולי המחלה הקשה ביותר, הקוטלת בני אדם רבים שלרוע המזל חלו באחד מסוגי הסרטן. ישנם סוגים שונים של סרטן, השכיחים ביותר הנם סרטן העור, סרטן השד, סרטן הריאות, סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס וסרטן הקיבה. מחלת הסרטן גורמת לייצור תאים בלתי מבוקר שיוצר גידול סרטני הפוגע בתפקוד האיבר בו הוא נמצא ובאיברים נוספים אליהם הגיעו גרורות.

הדבר החשוב ביותר בהקשר של כל סוגי הסרטן הנו גילוי מוקדם של המחלה, גילוי מוקדם מגדיל בצורה משמעותית את הסיכוי להחלים. על מנת לאבחן סרטן בזמן חשוב לדעת האם האדם מגיע ממשפחה בה היה למשהו סרטן, דבר שמגדיל את הסיכוי שלו לחלות. לאחר מכן, מה שחשוב זה לבצע בדיקות מעקב מעת לעת. המאמר הבא הוא בנושא רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה.

רשלנות באבחון

רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה מתרחשת במקרים רבים בעת שהרופא המטפל לא מאבחן את המחלה המתהווה. גילוי מאוחר של המחלה עלול להיות קריטי ולהוביל לכך שלא ניתן יהיה לטפל בחולה לצורך ריפוי אלא רק לצורך הארכת חיים.

על מנת להוכיח רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה בשימת דגש על אבחון מאוחר יש לדאוג לחוות דעת מומחה – אונקולוג, שיפרט את מהות הרשלנות שבוצעה והנזק הבריאותי שנגרם בעטיה מבחינת יכולת הריפוי של החולה.  האשם במקרה של רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה בשימת דגש על אבחון עשוי להיות רופא המשפחה שכנראה היה הראשון לשמוע מהחולה על התסמינים מהם החל לסבול, ובהתאם לשלוח אותו לבדיקות במטרה לשלול או לאשש הסתברות של דיאגנוזה.

רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה
רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה

אשם נוסף עשוי להיות רופא אונקולוג מומחה שלא אבחן את הסרטן או את עצם היותו של גידול סרטני ממאיר ומסוכן. שאננות של רופא אונקולוג לתסמינים שמבטא החולה הגורמת לגילוי מאוחר של המחלה מהווה בסיס לתביעה בגין רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה.

מאפייני הרשלנות

מהם הגורמים שמביאים לאבחון שגוי או מאוחר על ידי הרופא המטפל?

  • התעלמות מוחלטת מתלונות המטופל.
  • הימנעות מהפניית החולה לבדיקות או להתייעצות עם מומחה.
  • מתן טיפול תרופתי לא מתאים או במינון לא מדויק.
  • פיענוח שגוי של בדיקות שבוצעו.
  • אי ביצוע של בדיקת רקע מקיפה אודות ההיסטוריה הרפואית המשפחתית של החולה וגילוי ממצאים תורשתיים חשובים.

השורה התחתונה בכל מקרה של רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה הנה שגילוי מוקדם של גידול סרטני הוא הבסיס ההכרחי ביכולת הטיפול והריפוי של החולה.

 

לעומק הרשלנות

חשוב להבין את הגורמים שמביאים לאיחור באבחון מחלת הסרטן מכיוון שמדובר בנקודה דרמטית בהקשר ליכולת לטפל בחולה ואולי אף להביא להחלמתו. להלן פרוט הגורמים –

  • אי ביצוע בדיקות חשובות במקרה של תלונות וסימנים חשודים – אחת הבעיות שמייצרת לא פעם צרות גדולות וגוררת אחריה רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה היא אי הפניית המטופל לבדיקות מתאימות בעקבות התלונות והתסמינים שהעיד עליהם באוזני הרופא. כלומר, אם מטופל מספר לרופא על צואה שחורה שיכולה להעיד על דימום פנימי והרופא אינו שולח אותו לבדיקת קולונוסקופיה מדובר ללא ספק ברשלנות.
  • אי הפניה לבדיקות סקר – אנשים בעלי רמת סיכון גבוהה לחלות בסרטן עקב היסטוריה רפואית של המשפחה וסיבות תורשתיות כאלה ואחרות אמורים לקבל הפניה לביצוע בדיקות סקר פעם בשנה. הבדיקות כוללות קולונוסקופיה, בדיקת פאפ לנשים, ממוגרפיה לנשים ובדיקות נוספות שעשויות להביא לגילוי מוקדם של מחלת סרטן. רופא שאינו מפנה מטופל לבדיקות סקר על אף ההיסטוריה המשפחתית והסיכון התורשתי ללא ספק מתרשל בתפקידו.
  • אי ביצוע של בדיקות גנטיות – אדם שמגיע עם היסטוריה רפואית משפחתית שכוללת את מחלת הסרטן אמור לקבל הפניה לבצוע בדיקות גנטיות שיכולות להדגים את הסיכון שלו לחלות או ממש לגלות מוקדם את התפתחותה של מחלת הסרטן. אי ביצוע של בדיקות אלה למטופל שנמצא בקבוצת סיכון מהווה עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה.
  • אי הפניה לביצוע בדיקות הדמיה – לעיתים הרשלנות בגילוי הסרטן נובעת מאי הפניית מטופל לביצוע בדיקות הדמיה כמו סיטי או MRI. למשל, מטופל שמתלונן על ירידה חדה במשקל וכאבי בטן חזקים בבטן העליונה מן הראוי שיופנה לביצוע בדיקת גסטרוסקופיה עם אנדוסקופ בשל החשד לגידול בדרכי העיכול העליונות. אי הפניית המטופל לבדיקה מהווה עילה לתביעה על רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה. במידה ובוצעה בדיקה ופוענחה שלא כהלכה גם במקרה זה מדובר ברשלנות רפואית מסכנת חיים כשמדובר בגילוי מחלת הסרטן.
  • טעות פתולוגית – לעיתים המטופל נשלח לבצע בדיקה רלוונטית, הבדיקה מדגימה גידול סרטני, נלקחת כנדרש דגימה מהגידול על מנת לפענח האם מדובר בגידול ממאיר או שפיר ואת מאפייניו ההיסטולוגיים. לא אחת הפיענוח של הפתולוג בזיהוי סוג הגידול ואופיו אינו נכון וגורר הרעה במצב המטופל בשל אבחון שגוי. מדובר בעניין קריטי שעלול להוביל לכריתת איברים ולכן, פענוח רשלני שכזה יוביל בהכרח להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה.

 

אי גילויו של גידול שפיר

אנו נוטים לחשוב שגידול שפיר כלל איננו מסוכן אולם, מידי פעם ניתן להיתקל במקרה בו איחור באבחון הגידול השפיר באיברים כמו ראש ועמוד שדרה עלול לגרום לנזקים חמורים למטופל. למשל, במקרה של גידול בראש או בעמוד השדרה כמו מנינגיומה שפירה, איחור באבחון עלול לגרום ללחץ כבד על חלקים עצביים חיוניים במוח, כגון עצבי הראייה או השמיעה, כתוצאה מגדילת הגידול.

אותו דבר עשוי לקרות במצב של גידול זהה בעמוד השדרה שייצר לחץ על עצבי חוט השדרה, דבר שיכול להוביל לנזק בלתי הפיך. איחור באבחון גידול שפיר עשוי לגרום לכך שיהיה קשה מאוד להוציא בעתיד את הגידול בצורה שלמה עקב חדירתם של הגידולים לתוך הרקמות העמוקות בגוף.

חשוב לציין גם שגידול שפיר, בהיעדר טיפול מתאים, עלול לעבור טרנספורמציה מליגנית כלומר, להפוך ממצב שפיר למצב ממאיר. לכן, אי גילויו של גידול שפיר מהווה בסיס לתביעה בגין רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה.

 

עד מתי ניתן לתבוע על רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה?

על פי החוק ניתן להגיש תביעה על רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה עד 7 שנים לאחר שהתבצעה הרשלנות. באם מדובר בקטין ניתן לתבוע עד הגיעו לגיל 18 ואם לא הוגשה תביעה יוכל הקטין לשעבר להגיש תביעה עד 7 שנים לאחר גיל 18 כלומר, עד גיל 25. במקרים של רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה ישנה בעיה עם הוראת החוק מכיוון שהרשלנות יכולה להיפרס על משך שנים ויותר מ- 7 השנים הרשומות בחוק.

דוגמא לכך נמצאת במקרה הבא – אדם שהגיע עם תלונה על כאבי ראש חזקים ומאובחן בצורה שגויה, העניין נמשך מספר שנים ופתאום אחרי 10 שנים הוא מאובחן עם גידול בראש מפושט וקטלני. אדם זה עלול להתקשות לתבוע מכיוון שלכאורה חלה התיישנות על המקרה ואולם, עורך דין רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה יוכל להגיש תביעה ולהסביר שאין לצפות מהמטופל לדעת את מה שרופאיו לאורך השנים לא ידעו והבינו, שמדובר בכאבים עקב גידול במוח.

 

סוף דבר

רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה היא דבר חמור מאין כמוהו מכיוון שחייהם של בני אדם מגיעים לקיצם עקב כך. מומלץ לא לוותר ולהגיש בכל מקרה תביעה בגין רשלנות רפואית סרטן ואונקולוגיה ולקוות לאוזן קשבת של השופטים היושבים בדין. עשו זאת עבור עצמכם, עשו זאת עבור יקיריכם.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף בנושא

רשלנות באבחון סרטן בלוטת התריס

רשלנות באבחון סרטן בלוטת התריס מחלת הסרטן באה לידי ביטוי בצורות רבות ובהרבה איברים שונים. לכל סרטן יש את הסכנות שלו, ורופאים יודעים איך להתייחס

רשלנות באבחון סרטן הריאות

רשלנות באבחון סרטן הריאות סרטן ריאות הוא בין סוגי הסרטן הנפוצים ביותר בקרב האוכלוסייה האנושית. גורמי הסיכון שלו נמצאים בכל מקום מסביבנו. על כן, אבחונם

רשלנות באבחון סרטן הוושט

רשלנות באבחון סרטן הוושט סרטן הוושט הוא סרטן מאוד שכיח יחסית לשאר סוגי הסרטנים. הוא גם מאוד אלים, וגילוי מאוחר מדי שלו גורם לסיכויי ההישרדות

רשלנות באבחון סרטן הלבלב

רשלנות באבחון סרטן הלבלב   סרטן הלבלב אינו מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר, אך בכל זאת אנו שומעים עליו ועל החולים בו לא מעט, גורמי הסיכון

רשלנות באבחון סרטן השד

רשלנות באבחון סרטן השד   סרטן השד הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בישראל ובעולם כולו. על פי נתוני משרד הבריאות העולמי, אחת מכל

רשלנות באבחון סרטן כליות

רשלנות באבחון סרטן כליות   סרטן הכליות הוא אחד מהעשרת סוגי הסרטן הנפוצים ביותר בקרב אוכלוסיית הגברים והנשים, הוא במגמה עולה ב- 30 השנים האחרונות.