סרטן השד הנו סוג של סרטן שניתן על ידי גילוי מוקדם וקבלת טיפול מתאים להירפא ממנו. בשנים האחרונות הופצו קמפיינים שונים מטעם משרד הבריאות והעמותה למלחמה בסרטן שמעודדים נשים ללכת ולהיבדק מבעוד מועד כדי להימנע מגילוי מאוחר של המחלה, דבר מיותר לחלוטין.
על ידי בדיקת ממוגרפיה שהיא בדיקה ברמת קושי לא מאוד גבוהה וכמו שאומרים – לא נעים, לא נורא, ניתן לגלות בזמן את סרטן השד ולהגיע לכדי טיפול מרפא. לפיכך, רשלנות רפואית סרטן השד הוא מצב בלתי נסבל שיש לעשות ככל האפשר כדי להעלימו באופן מוחלט מהנוף הרפואי. רשלנות רפואית סרטן השד הופכת מצב שניתן לרפא למצב שיתכן ולא ניתן יהיה לרפא.
רשלנות באבחון
ניתן לאבחן בזמן את סרטן השד וזו עובדה מדעית. בדיקות אולטרה סאונד וממוגרפיה יכולות להדגים את המחלה משלביה הראשנים בהם ניתן לטפל ביעילות ולהביא לריפוי מלא של המחלה. לכן, במידה ובוצעו הבדיקות ופוענחו בצורה שגויה שהביאה לגילוי מאוחר של המחלה, מדובר בעילה לתביעה בגין רשלנות רפואית סרטן השד בהקשר של אבחון המחלה.
חשוב לציין שלא כל מקרה של גילוי מאוחר של סרטן השד מעיד על רשלנות רפואית סרטן השד. קיימים מקרים בהם המחלה פשוט פורצת בצורה מאוד אגרסיבית ומגיעה מהר לרמה 4 שזה סרטן סופני ולכן, לא ניתן היה לגלות את המחלה בזמן.
מבחינת הדין, בכל מקרה בו מאובחן סרטן השד באיחור כתוצאה מאי נקיטת מיומנות טובה ומידת זהירות סבירה מדובר על רשלנות רפואית סרטן השד וניתן בהחלט להגיש תביעה לקבלת פיצוי כספי.
טעויות באבחון
ההגדרה מבחינת הדין של רשלנות כולל רשלנות רפואית סרטן השד הנה רחבה וכללית. מומלץ תמיד לבדוק בכל מקרה בו מדובר על גילוי מאוחר של סרטן השד את פרטי המקרה על מנת להגיע למסקנות ראשוניות. לא פעם מתגלה במסגרת בדיקה מעמיקה שניתן היה ואף צריך לאבחן את המחלה קודם. כל טעות באבחון המחלה שגורמת לגילוי מאוחר ולנזק בריאותי שעלול להיות בלתי הפיך תוביל להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית סרטן השד.
אי הפנייה לבדיקות סקר הכוללות ממוגרפיה
בדרך כלל הרופא הראשון שיראה את האישה וישמע אותה יהיה רופא המשפחה ועליו לדעת שבגלל שמדובר במחלה שכיחה בקרב נשים, לרבות נשים צעירות, ובגלל שידוע שגילוי מוקדם של סרטן השד מציל חיים, הנהיג משרד הבריאות בדיקות סקר שמטרתן לסייע לנשים לגלות בזמן את סרטן השד. ההחלטה אילו נשים זכאיות לקבל בדיקות סקר היא לפי רמת הסיכון של האישה לחלות במחלה כדלקמן –
- נשים שאינן נחשבות בסיכון – למעשה רוב הנשים אינן נמצאות בסיכון לחלות בסרטן השד, לנשים אלה מומלץ החל מגיל 50 לעבור בדיקת ממוגרפיה כל שנתיים לטובת גילוי מוקדם.
- נשים בסיכון – נשים בסיכון הן למשל אלה שלהן בת משפחה מדרגה ראשונה שחלתה במחלה. לנשים אלה מומלץ החל מגיל 40 לבצע ממוגרפיה פעם בשנה.
- בדיקה גנטית לגילוי רמת הסיכון לחלות בסרטן השד – נשים שנמצאות בסיכון גבוה לחלות בסרטן על פי ההיסטוריה המשפחתית בהקשר למחלת הסרטן בכלל וסרטן השד בפרט, חשוב שתבצענה בדיקה גנטית לגילוי מוטציות המזוהות עם הופעת מחלות ממאירות. במקרים מסוימים עצם גילוי המוטציה מאפשר מניעה של המחלה.
רופא המשפחה אמור להכיר את כל נתוניה של האישה וליידע אותה בהתאם לנהלים המקובלים בדבר האפשרות לבצע בדיקות סקר שמתאימות לגילוי מוקדם של סרטן השד. במידה ורופא המשפחה נמנע מליידע את האישה מדובר על רשלנות רפואית סרטן השד ותיתכן הגשת תביעה.
אי הפניה לבירור למרות תלונות המטופלת
אישה שמגיעה לרופא המשפחה שלה בקופת החולים כשבפיה תלונות על הרגשת גוש בשד, אמורה לקבל מהרופא ממש באותו הרגע הפניה לכירורג שד להמשך בירור ובדיקות מכיוון שתלונה מסוג זה עשויה להעיד על פוטנציאל לסרטן השד ובטח לעורר את חשדותיו של הרופא. במידה ולא יעשה כן מדובר על רשלנות רפואית סרטן השד.
ביצוע בדיקות בצורה לא אחראית
קיימים מקרים בהם בדיקות כמו ממוגרפיה או אולטרה סאונד מבוצעות ברמת מיומנות נמוכה מאוד, באופן תת אבחנתי, שאיננו מאפשר ללמוד כפי שצריך ובצורה מספיק ברורה על מצב השדיים של המטופלת. לעיתים מדובר בפענוח שגוי של הבדיקה ולעיתים, ממצאים שמתגלים ואמורים לעורר חשד אינם זוכים לתשומת הלב הראויה ולהמשך בדיקות או טיפול. גם במקרים אלו ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית סרטן השד.
מניעת מידע מהמטופלת
כשעולה חשד לסרטן השד יש צורך בביצוע של מספר בדיקות כגון ממוגרפיה, על הרופא המטפל חלה חובה ליידע את המטופלת באשר לבדיקה אותה הוא מייעץ לה לבצע, היתרונות של הבדיקה אל מול החסרונות שלה, לא עשה כן, מדובר על רשלנות רפואית סרטן השד. זאת ועוד, על הרופא ליידע את המטופלת בדבר בדיקות אחרות שניתן לבצע ומדוע הוא מפנה אותה דווקא לבדיקה איקס ולא לבדיקה וואי.
המטופלת צריכה לדעת גם לאחר שעברה בדיקת ממוגרפיה למשל, שנמצאה תקינה, שכדאי לה מאוד לבצע בדיקת אולטרה סאונד מכיוון שהממוגרפיה איננה נותנת תמונה מלאה ומושלמת של המצב. אולטרה סאונד הנה בדיקה זמינה ופשוטה ואין כל סיבה לא לבצעה. אי מתן כל ההסברים מהווה עילה לתביעה על רשלנות רפואית סרטן השד.
פיצויים
חישוב גובה הפיצויים שיפסק לטובת אישה שתבעה בגין רשלנות רפואית סרטן השד יתבצע על פי פרמטרים כגון: היקף הטיפולים להם היא תידרש, השפעתה של הרשלנות הרפואית על תוחלת החיים של המטופלת, הכאב והסבל שנגרמו למטופלת, גילה של המטופלת, השכר שלה ומצבה המשפחתי. תביעה על רשלנות רפואית סרטן השד עלולה להיות מורכבת מעט אולם, כשהנתונים נמצאים מול העיניים של השופטים שחור על גבי לבן ניתן בהחלט לזכות בפיצויים.
החיים מעל הכל
תביעת רשלנות רפואית סרטן השד הנה הכרחית במידה ואכן הייתה רשלנות. סרטן השד שמתגלה בזמן הוא בעיה בריאותית ברת טיפול ולכן, רשלנות באבחנת המחלה ולפיכך אי טיפול במחלה הנם שערורייתיים ומחייבים את הגשת התביעה.