רשלנות באבחון סרטן הרחם
אבחון סרטן נחשבת למשימה קשה ומורכבת ביותר אשר עשויה לחרוץ גורלות של אנשים. אבחון מדויק ונכון עשוי להיות ההבדל המכריע שבין החלמה וחזרה לחיים רגילים לבין החמרה והדרדרות המצב אשר עשויה אף להיגמר במוות. במאמר זה נסקור סוגי רשלנויות העשויות להתרחש בעת אבחון סרטן הרחם ואשר יש לנסות ולהימנע מהם בכל תוקף.
סרטן הרחם
סרטן הרחם הינו מחלה ממארת אשר מתרחשת ומתפתח בעיקר ברחם הנשי ונפוצה בעיקר בנשים אחרי גיל המעבר. הגורמים העיקריים להתפתחות סרטן הרחם הינם גיל מבוגר, השמנה, סכרת וגורמים הורמונליים. תסמיני המחלה העיקריים הינם דימום בנרתיק, כאבי בטן, שינוי בדימום הווסתי וכאבים במהלך יחסי מין.
סרטן הרחם מחולק ל-2 תתי סוגים עיקריים הנקראים אדנוקרצינומה וסרקומה. ישנם מאפיינים קליניים שונים בין סוגי סרטן הרחם השונים, ועל כן לכל סוג מותאם טיפול רפואי המתאים לו והסביר ביותר למזעור ולקטיעת התפשטות המחלה.
אי אבחון מוקדם
מצב מסוכן ביותר אשר עשוי להיווצר כתוצאה מרשלנות רפואית הוא אי אבחון מוקדם של מחלה. מצב זה עשוי לקרות במידה ורופא אשר יבחן את המטופלת בשלב מוקדם יחסית של המחלה, יפספס את עובדת הימצאות המחלה בגופה, והמחלה תתגלה רק בשלב מאוחר ומפושט יותר שלה. מצב זה עשוי לגרום לאי מתן טיפול בשלב מוקדם אשר קריטי לעצירת המחלה.
מצב של אי אבחון מוקדם עשוי להיווצר למשל ע"י זיהוי תסמיני סרטן הרחם כתסמינים של מחלה אחרת אשר הטיפול בה אינו דומה לטיפול הנועד למלחמה בסרטן. אבחון זה עשוי להתרחש אצל רופא המשפחה, שהינו הגורם הראשון אליו פונים בעת הופעת תסמינים. בנוסף, האבחון השגוי עשוי להיווצר בעת פענוח תוצאות אולטרסאונד או רנטגן אשר עשויות להעיד על הימצאות המחלה.
אי ביצוע בדיקות מתאימות
רשלנות רפואית באבחון סרטן הרחם יכולה להיגרם כתוצאה מאי הפנייה לבדיקה מתאימה לגילוי הסרטן. לצורך אבחון סרטן הרחם ישנן בדיקות אשר נדרש לעשות ובאמצעותן ניתן לגלות את הימצאות הסרטן בגוף ואת מצבו. על כן, אי הפנייה לביצוע בדיקות אלו ע"י רופא המשפחה או רופא במיון, עשויה לגרום לאבחון של המחלה רק בשלב מאוחר יותר אשר עשוי להיות חמור הרבה יותר.
פענוח תוצאות שגוי
שלב נוסף בו עשויה ליפול רשלנות רפואית הוא השלב בו מבצעים ומפענחים בדיקות לצורך אבחון הסרטן. בשלב זה, הרופאים אשר אמונים על פענוח בדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד וביופסיה, עשויים לשגות ולהעריך בצורה לא מדויקת את מצב המחלה. רשלנות זו יכולה לבוא לידי ביטוי באי אבחון כלל של המחלה על אף הימצאותה, או להפך באבחון של שלב מתקדם יותר ממה שהוא באמת, אשר יגרום לטיפול אגרסיבי מידי שלא לצורך.
אבחון שגוי של שלב המחלה ודרכי הטיפול
לאחר שמוכח בבדיקות ההדמיה כי אכן קיימת הימצאות של תאים סרטניים ברחם, השלב הבא הינו קביעת שלב המחלה והתאמת דרכי הטיפול בה. בשלב זה, עשויות ליפול טעויות אשר עשויות לקטלג את המחלה בשלב מתקדם או מוקדם יותר מהשלב בו היא נמצאת באמת. דוגמה לרשלנות העשויה להתרחש הינה אי בדיקת התפשטות המחלה לאזורים אחרים בגוף אשר לא בסביבת הרחם.
אבחון שלב המחלה משפיע בצורה ישירה על הטיפול אותו מתאים הרופא למטופל. על כן, במידה ונופלת רשלנות בשלב זה, המטופל צפוי לקבל טיפול אשר לא מתאים לו ובכך להזיק למצבו. למשל, במידה והרופא לא בודק את התפשטות הסרטן לחלקים שונים בגוף וקובע את דרגתו כנמוכה יחסית, הטיפול אותו יתאים יהיה פחות אגרסיבי ועשוי שלא להועיל לשלב האמיתי בו נמצאת המחלה.
לסיכום במאמר זה סקרנו סוגי רשלנויות שונות העשויות ליפול בעת אבחון סרטן הרחם. אי אבחון מוקדם, אי הפנייה לבדיקות, אבחון שגוי של שלב המחלה ופענוח שגוי של בדיקות, כל אלו הינם מצבים של רשלנות רפואית אשר עשויים לסכן את חיי המטופל.